0733.733.200

Instalatie auto de gaz - Economic, Sigur, Ecologic, Performant

 

De ce sa alegi o instalatie gpl?

 

Economic


GPL-ul este un combustibil care se obtine la un cost relativ scazut si  este un carburant de viitor (ecologic), pretul final de vanzare la statiile de alimentare este fara accize si alte taxe suplimentare, fiind aproximativ la jumatatea pretului benzinei.
Consumul litric de GPL pentru un motor este cu maxim 10% mai mare decat consumul de benzina, fapt datorat densitatii GPL care este mai mica decat cea a benzinei.
Luand in considerare aspectele prezentate anterior, se realizeaza o economie reala de aproximativ 40-45%.
Datorita acestui fapt, amortizarea investitiei pentru montarea unei instalatii gpl se face relativ usor (aproximativ 10.000-15.000 km), numai din diferenta de cost benzina-GPL.

 

Ce distanta se putea parcurge cu 300 lei?

 

Economie lunara realizata

 

Dinamica preturilor GPL si Benzina in ultimii 5 ani


Urmatoarele grafice reprezinta evolutia preturilor carburantilor GPL si Benzina in ultima perioada de timp din ianuarie 2015 pana in ianuarie 2020 (Fig.1). Punctele reprezentate pe grafic indica valorile medii pe luna respectiva. Fig.2 arata ce parte din pretul Benzinei reprezinta pretul GPL. Punctele reprezentate pe graficul din Fig.2 reprezinta valoarea procentuala a pretului mediu lunar la GPL, din pretul mediu lunar al Benzinei. Din Fig. 2 putem aprecia evolutia diferentei intre pretul GPL si pretul Benzinei din care rezulta economia realizata.

 

grafic evolutie lunara si pret gpl

Fig.1 - Evolutia lunara pret Benzina si pret GPL

 

 

Evolutia lunara a procentajului pretului la GPL din pretul Benzinei

Fig.2 - Evolutia lunara a procentajului pretului la GPL din pretul Benzinei

 

 

Fig.3 - Economie Realizata la un rulaj de 1500 / 3000 km/luna (50 / 100 km/zi)

 

 

Sigur


Contrar a ceea ce se crede, o instalatie de alimentare gpl este mult mai sigura decat cea de benzina, deoarece componentele sunt supuse unor severe verificari fiind omologate international.
Rezervorul este realizat din material special tratat chimic pentru a evita fisurile in caz de accident, este dotat cu un grup de supape care permite umplerea la aproximativ 80% din capacitate, permitand astfel gazului, o expandare in caz de temperaturi inalte sau accidente. Totodata in cazul ruperii in mod accidental a unei conducte de gaz, aceasta sesizeaza debitul crescut de gaz si opreste automat alimentarea.
Testele au demonstrat ca o masina pe gaz nu explodeaza!

 

certificare-instalatii-gpl

Ecologic

 

Pentru ca foloseste un carburant fara sulf, benzen, plumb, sau alte substante cancerigene, GPL-ul se amesteca foarte bine cu aerul, realizandu-se un amestec carburant omogen si o ardere imbunatatita, fara depuneri de calamina si hidrocarburi, noxele emise de motor cu carburator incadrandu-se in normativele EURO 2.

De altfel, marile companii de autoturisme sunt direct implicate in dezvoltarea si producerea de motoare ultra-ecologice, una dintre solutiile imediat aplicabile fiind echiparea autovehiculelor cu motoare alimentate cu GPL (Volvo, Opel, Fiat, Renault, Dacia, Daewoo,...etc. Sunt echipate optional din fabrica cu sistem auto gpl).
Dezavantajele cum ar fi reducerea spatiului din portbagaj, pretul initial al unei instalatii gpl, sunt pe deplin compensate de avantajele economice, ecologice si de siguranta oferite in exploatare.

 

grafic gpl

 

Performant

 

Puterea motorului ramane aceeasi. Datorita sistemului secvential de injectie a gazului ce include un calculator destinat injectiei de gaz si injectoare proprii, performantele dinamice ale autoturismului raman neschimbate, se pastreaza ca la functionarea pe benzina.

 

grafic gpl

 

 

 

Intre Ecologie si Economie
GPL-ul un combustibil alternativ pentru viitor

 

GPL-ul este un combustibil alternativ ecologic, fiind obtinut in urma procesului tehnologic de rafinare si fabricarea a benzinei si motorinei. Este un amestec format din propan si butan folosit in special in domeniul auto drept combustibil alternativ dar si in alte scopuri precum incalzirea locuintelor, a spatiilor industriale sau pentru gatit in special in zonele rurale.

 


Multe dintre statele dezvoltate precum Olanda, Anglia, Franta, Italia sau Germania, au promovat inca din ani 90 introducerea combustibililor alternativi pentru domeniul auto, prin proiecte de anvergura, care au ajutat atat dezvoltarea infrastructurii de statii GPL, dar si cresterea nivelului de conversii prin sucventionarea instalatiilor auto GPL si a montajelor efectuate de catre service-urile specializate si deasemenea prin introducerea combustibililor alternativi precum GPL-ul pentru transportul in comun in toate marile orase ale Europei.
Factorii principli in dezvoltarea acestui domeniu au fost in primul rand: factorul ecologic - noxele autoturismelor fiind considerabil mai mici, iar in al doilea rand GPL-ul este considerat si un factor de protectie sociala avand efect direct catre utilizatorii datorita pretului scazut dar si indirect prin scaderea costurilor de transport si de productie al bunurilor de larg consum.

 


In Romania acest domeniu este in curs de dezvoltare atat la nivel de infrastructura cat si din punct de vedere al conversilor pe autoturisme - numarul statiilor GPL din Romania este de peste 2000 de statii iar procentul de autoturisme care folosesc GPL drept combustibil alternativ este de aprox 4% din parcul auto national. Este inbucurator ca in ultimii ani au fost facuti pasi importanti pentru crearea cadrului de dezvoltare al acestui domeniu, in plan legislativ privind normativele de amplasare a statiilor GPL dar si din punct de vedere al regulamentelor de montaj si verificare ale acestora pentru asigurarea functionarii in bune conditii si in siguranta a tututor autoturismelor dotate cu instalatie GPL.

 


Din punct de vedere al reglementarilor legislative in acest domeniu putem spune ca suntem printre statele dezvoltate, insa analizand numarul de autoturisme cu GPL din acest moment si faptul ca putem numara pe degete orasele care au implementat proiecte pentru transportul in comun folosind GPL-ul drept combustibil, ne aduce in coada clasamentului European. Suntem siguri ca printr-un efort comun a tuturor partilor implicate atat din partea autoritatilor dar si din partea sectorului privat implicat in acest sector se poate creste numarul de conversii la nivel national si deasemenea sa avem cat mai multe orase care folosesc combustibili alternativi ecologici.
In Romania observam si cateva temeri din partea conducatorilor auto privind montajul unei instalatii auto GPL pe autoturisme. Prima dintre temeri ar fi faptul ca exista pericolul de explozie - un lucru total neadevarat, instalatiile GPL de ultima generatie sunt dotate cu sisteme de protectie impotriva exploziei in caz de incendiu sau impact si sa demonstrat prin teste ca rezervorul GPL este mult mai sigur decat un rezervor cu benzina. A doua temere ar fi faptul ca autoturismul pierde din putere, si aici putem spune ca daca pe autoturism se monteaza o instalatie GPL corespunzatoare, diferenta de putere este insesizabila pentru utilizator cu 2-3% mai mica decat puterea motorului pe benzina.

 


Tehnologia a evoluat foarte mult in ultima perioada atat pentru sistemele de injectie ale autoturismelor dar si pentru instalatiile GPL astfel ca AGR Autogas Group impreuna cu cativa producatori lideri mondiali in constructia de componente auto GPL au realizat proiecte de cercetare, testare si omologare pentru produse care corespund ultimelor norme de poluarea pana la Euro6 dar si ultimelor tipuri de injectie pentru autoturisme TSI, TFSI si GDI pentru care am realizat in acest an 5 montaje de test cu o instalatie cu injectie de gaz care foloseste injectoarele originale ale autoturismului si porneste direct pe GPL nemaifiind nevoie de pornirea pe benzina ca la instalatiile GPL normale. Deasemenea suntem in teste si pentru motoare Diesel atat pentru autoturiame cat si pentru autocamioane si speram sa finalizam si sa concretizam cat mai curand partea de cerecetare si testatre in aceasta directie.

 


In plan European se doreste dezvoltarea unei retele de statii de alimentare cu combustibili alternativi GPL, GNC sau LNG pentru alimentarea autocamioanelor si al autoutilitarelor pentru optimizarea costurilor de transport si deasemenea pentru diminuarea nivelului de poluare la nivel European.

 

© 2022 - AGR Autogas Group
AGR Autogas Group va ofera instalatii GPL auto dedicate, alese in functie de marca si modelul autoturismului, anul de fabricatie si sistemul de injectie.
Toporasi 2-6, camera 2, sector 5
Bucuresti
Bucuresti
050341
Romania